lördag 10 augusti 2013

Öloppet - The story...den lite längre versionen...

I slutet av augusti 2012 insåg jag att jag...förutom att vara pappaledig...var tvungen att ha ett projekt under nästkommande år... Hittade en artikel om Öloppet...och jag var hooked direkt. Köra med vem...? Enkelt!!! Jag kör med Johan...han har ju gälar. Johan tillfrågades och efter lite fram och tillbaka bestämde vi oss för att testa Öloppet 2013. Målet var hela tiden att genomföra en swimruntävling för att se om vi tyckte att det var något för oss. Jag minns de första simpassen i våtdräkter från Stadium och Biltema.... Skrämmande!!! ;)

Vi körde på och jag tänkte..."Det kanske finns någon som vill hjälpa oss med utrustning..?!" Jag mailade lite olika företag och döm om min förvåning när Peter på Surfspot.se ringde upp och erbjöd oss hjälp med dräkter från Zone3... Någon vecka senare mailade Claes på Merrell och sa att han skulle ge oss Merrell Trail Glove..."-För att de är de bästa skorna för Swimrun...!!!" Detta följdes av Runners Gear och sedan mailade de från strumpornas mecka utanför Borås...Vi var ju tvungna att ha strumpor som höll... SEGER tyckte tydligen att vi skulle springa i deras strumpor. Genom Johan fick vi ekonomisk hjälp av Woodcon - www.woodcon.se. Under resans gång har jag insett två saker. Ett - Man behöver inte heta Michael Phelps eller Usain Bolt för att få hjälp med saker...och två...man skall inte underskatta företags tro på den lilla människan... :)

Vi körde på och RR Kustjagaren Karlskrona har ni redan läst...och sett...
Nu var alltså dagen kommen... Öloppet - det vi pratat om i ett år. Ca 35 km Swimrun på framsidan...Göteborgs södra skärgård. Som vanligt när det skall utövas fysisk aktivitet så måste ju vädret kollas minst tre gånger per dag sista veckan. Den sista prognosen angav varmt - 29-30 grader och blåsigt. Spännande... Vi startade hemifrån tidigt för att få plats nere vid Saltholmen. Mötte upp Per och Linus i Team HellWall. Vi har kört några pass tillsammans i sommar och byt av varandra i simhallen i Kungsbacka under vinter och vår.

Färja över och sedan ut till värdshuset för frukost och uthämtning av tävlingsutrustning. Istället för att hänga vid frukosten gick vi ner till startområdet. Efter hand började det fyllas på med folk och vi började så sakteliga dra på oss utrustning.

Genomgången vid starten gav vid handen att vid oväder - läs åska - skulle vi ta oss till närmaste upp eller nedstigningsplats för simning. Vid ihållande åska skulle tävlingen pausas och återupptas när det bedömdes säkert...mer om detta senare...!

Starten gick...lite försenad...och vi drog iväg. Det kändes bra...varmt...men bra. Vi kom fram till första simningen och Johan såg lite matt ut. Jag frågade hur det var och han sa att han var stabilt varm. Johan brukar inte svettas så mycket...men nu fullkomligen rann det av honom. Simningen över var lite stökig med mycket folk, men väl över på andra sidan var vi på väg igen.

Vi tuggade på och snart var vi framme vid Brännö igen och den härliga vadningen i blålera. När vi väl hade kommit upp ur leran och kommit upp på höjden gick det upp för mig varför man gör det här... Magisk utsikt över öarna. I detta ögonblick kom jag att tänka på vad Jonas Colting säger i ett youtubeklipp när han vann ÖtillÖ med Pasi Salonen. "-Vi skall vara riktigt tacksamma att det arrangeras sådana här tävlingar!"

Från Brännö blev det längre löpning ut på Galterö. Johan kanske blir förbannad nu...men jag såg att han led...någonting var fel och det blev mest svar på tilltal när jag frågade saker. Han bet iallafall ihop och vi kom efter en stund fram till en något stökig simning från Krokholmen till Känsö... Kolla klippet här... http://www.svtplay.se/klipp/1376989/oloppet-lockade-over-400

Bilden ovan från nedstigningsplats Krokholmen. Känsö - Vargö och sedan Styrsö - löpning ner till Bratten och energi. Red Bull och banan. Vi var vid Bratten kl 14.10 och repet skulle dras kl 16.00 om jag inte är helt ute och cyklar. Återigen en längre löpning där vi cabbade ner och tuggade på. Fina slingor på spån.

Simning igen. Löpningen hade tagit hårt på Johan...men inget gnäll...ingen tanke på att kliva av. Stora Rävholmen och Sjumansholmen. Snabba korta löpningar - semistökiga simningar. Trots att Johan uttryckte "-Jobbigt!" när jag frågade hur det var...så simmade vi om fler och fler...för att sedan se dem passera oss under löpningen. Ute på Vrångö. Cabbade ner igen och ca 5 km löpning. Energi halvvägs. Banan - saltgurka och sedan på väg igen. Simning samma väg som vi kom...genom energistationen på Sjumansholmen. Nu två korta simningar kvar...med...tada!!!....satans mycket maneter av det röda brännande slaget....En valde att slingra sina tentakler över min haka...men det var väl oundvikligt... ;) Nu visste vi att det bara var kort löpning Styrsö - över bron - och sedan bron över till Donsö och mål. Eller...ja...det var ju det där med bron....När vi hörde speakerrösten märkte jag hur Johan ökade något och började "honka" på min Camelbak....när han förstod att vi skulle över bron var det som om luften gick ur honom...men just där och då skrattade vi mest åt det. På bron mötte vi Jörgen som driver sidan/bloggen Från fet till triathlet -han pepprade på och jag sa att enda målet var nu att spöa hans tid från förra året...7 Tim och 31 min tror jag det var....hans svar... "-Det klarar ni aldrig..!" Ha ha... Matade på och Johan tog tag i min Camelbak igen.

200 m - 100 m - där stod Linda och Linda och mina föräldrar. Bästa hejaklacken! I mål! Tiden - 7 Tim och 28 min...drygt 3 timmar efter segrarna

Nöjd? Ja...jag är nöjd...Johan frågade ute på någon av de långa löpningarna om det var tråkigt att vänta...mitt svar var - Nej - det är inte tråkigt att vänta...vi sa att vi skulle GENOMFöRA årets Öloppet. Att få genomföra ett lopp som det här - i magisk natur i sällskap med en av sina bästa vänner är det nog få som gör. Vi har lärt oss mycket av årets träningar och tävlingar. Nästa år är ett nytt år. Ett nytt år med nya mål....men det tar vi när det kommer...

Grattis Fit-Eva och Maria till vinsten i damklassen!!! Grymt jobbat!

Jag har skrivit det tusen gånger känns det som...men här kommer det igen. Tack Surfspot för dräkter med mera...Tack Claes på Merrell för världens bästa dojor. Tack Seger för strumpor. Tack Ultrazebban på Runnersgear för hjälp med energi. Tack Woodcon för hjälp med...mycket,,, ;)

Har ni möjlighet att köra Öloppet eller Öloppet sprint nästa år ...? Tveka inte! Kör så det ryker!!!

 

 

Just det - åskan - Johan var inte ensam om att säga...."-Hade de pausat loppet hade jag f-n inte kunnat starta igen...!"

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar