torsdag 25 februari 2016

Merrell Allout Crush light - första intrycket...


Då har Team Crosstränad kört en första provlöpning av nya All Out Crush Light.

Nu när det är metrologisk vår fick det bli en milsväng i vackra Sandsjöbacka. Perfekta förhållanden för att förtesta en sko innan swimrunsäsongen drar igång. Kuperat och knixigt med klippor som hade is på skuggsida och vatten på solsidan. Dagen till ära hade jag riktigt sega ben efter måndagens tusingar och gårdagens backintervaller. Benen hade samma goa möra känsla som i slutet av ett swimrunlopp.

Mitt intryck: Pang på rödbetan – det här är skon som jag väntat på. En lätt skön trailsko med bra grepp. Inledningsvis sitter den bra eller snarare perfekt, precis som faktiskt alla andra Merrellskor jag testat. Gått om plats för tårna – inga blånaglar här inte.
Vid Öloppet förra året drog jag på mig ett par nya, för mig helt oprövade Merrellskor, precis innan loppet. Sprang runt loppet utan några som helst fot eller skoproblem. Det hade jag aldrig vågat med någon annan skomodell. Skor som sitter på foten utan att du märker av dem är enligt mig de bästa skorna. Skon greppar troligen p.g.a. sulans lite klistriga gummi mycket bra på bara klippor och även blöta sådana. 


På ren is biter bara ståldubb men sådana går bort i Swimrun-sammanhang enligt mig. Det av tre huvudanledningar. Nr 1 – Eftersom ståldubbarna, på hårt underlag slår igenom sulan, tär det mycket på fötterna. Nr 2 – skor med ståldubb är ofta tunga och dränerar dåligt. Nr 3 – den viktigaste punkten. Ståldubb sliter på klipphällarna och därmed miljön. Jag hoppas att alla swimrunners är miljövänner, för det är ändå naturen som gör sporten möjlig.

Att skon är lätt har jag redan nämnt. Det gör naturligtvis att dämpningen inte är extrem samt att skon inte är superstabil i sidled. Du bör ha någorlunda starka vader och vrister, i annat fall kommer du på sikt att få det. Skon ger bra markkontroll och det är det som gör den till en bra, säker och snabb trailsko.  Även om det alltid är du som löpare som får stå för farten. På flacka transportsträckor som t.ex. hård grusväg är dämpningen i mitt tycke tillräcklig och dessutom är det extremt skönt med en lätt smidig sko. Droppen på 7 mm är förlåtande för vaderna under längre lopp och den mjuka hälkappan är som balsam för oss med lite hälseneproblem.Dräneringen fungerar utmärkt då meshen effektivt pumpar ut vattnet efter få steg. Jag tror också att tåhättan som går upp en bit kommer att skydda tårna gott mot hårda stenbumlingar som lurar under vattnet. Det blir intressant att se hur hållbarheten hos meshen är i tuff terräng. Men också slitstyrkan hos sulan. Jag använder gärna havstulpanerna som extra grepp vid uppstigning ur vattnet..:-) 

Nu haglar superlativen trots endast en testrunda men första intrycket är enligt mig viktigt. Jag får återkomma i maj/juni efter lite längre bergsrundor i Spanien och framförallt när swimrunsäsongen snart har dragit igång på allvar.  

Sa jag att skon är snygg…..

/Per i Team Crosstränad

2 kommentarer:

  1. Den ser intressant ut. Ni skriver att det är gott om plats för tårna, men ser på alla bilder jag sett rätt smal ut. Vad jämför ni med då? Jag har ett par Bare Access 4 (för lite dämpning för mig) och Inov-8 X-talon 200 (bra till riktigt tuff terräng). Dessa är ok i bredd för mig. Har ett par Merrell Mix Master Move också som gärna kunde vara lite bredare.

    SvaraRadera
  2. Hej! Funderar att köpa dessa på rean. Hur stora är storlekarna? Jag har 42,5, bör jag då köpa 42 eller 43?

    SvaraRadera