måndag 3 augusti 2015

ÖLOPPET 2015 - RR herrlaget...

Då var det dags... Revansch - lite ångest - och en känsla av att det skulle kunna bli pers om det stämde. Eftersom min ordinarie partner Mr Axell förbereder en stor livshändelse som går av stapeln i september så var det dags att testa att köra ett race tillsammans med Per. Vi har kört långpass swimrun ihop - vi har sprungit Sandsjöbacka trail marathon tillsammans - och vi har jagat stabilt med tjuvar tillsammans...men nu var det alltså dags att tävla tillsammans...

Vi hade nog båda en outtalad tanke om en tid sub 6 tim. Jag är en något bättre simmare än Per, men han är å andra sidan en bättre löpare. Vi hade bestämt oss för att inte förivra oss i början när man har pigga ben och armar, utan att få till en bra känsla på första längre simningen och sedan jobba oss in i loppet. När jag körde ÖTILLÖ förra året kände jag snabbt under första simningen att jag tappade i teknik och övergick till att börja använda muskler, vilket alltid straffar sig i längden.

Start- och målområdet på Styrsö som var nytt i år var verkligen en höjdare. Nu har vi kört några tävlingar och vi arrangerar ju även GBG SWIMRUN - vilket gör att man både blir igenkänd- och känner igen och morsar på andra. Atmosfären på swimruntävlingarna känns överhuvudtaget väldigt avslappnad och familjär, vilket är riktigt skönt.


Efter att ha fått i oss kaffe och lite frukost gick vi upp till omklädningen för att dra på oss swimrununiformen.  Vi kör swimrun basedräkten från Head  - på fötterna de extremt bra strumporna Seger Mid Kompression som stoppades ner i ett par Merrell Mix Master Move 2. Efter  detta ner till starten och kleta in det sista vaselinet och fylla softflask. Jag och Per påminde igen varandra att det var ett långt lopp och att det inte var någon ide att stressa i början.

Starten gick och vi tuffade iväg de 400 meterna ner till första simningen. Dryga 1000 meter och det såg vackert ut när alla deltagare stack iväg i vattnet. Jag har alltid känt mig helt trygg i vattnet och ser alltid fram emot att komma ner i det. Kontroll med Per att han var klar  och inkopplad i linan - och sedan ett tigersprång - dra - glid - dra glid - dra - glid - andas - sikta - repeat... vattnet bubblade... Redan efter ett hundratal meter inser jag att vi svävar förbi lag. Redan nu börjar många lag som rusat i början att simma bröstsim eller att stanna upp - och leta efter sin lagkamrat. Fram till första bojen - tar den på insidan - ser nästa boj - dra glid  osv - snart framme vid andra - det här går jävligt bra - jag njuter - vi tar fler lag och tekniken stämmer - vi kommer fram till uppgång - iland - tittar upp - kontroll med Per som direkt säger "-Bra simmat!" - han mår bra och vi tar oss upp på land - det är då det händer - en man (vad annars...) skriker  "-UNDAN!" och pressar sig förbi...jag säger inte att det var lag 34...men det kan ha varit det... Jag och Per skrattar och tittar på varandra för vi har redan sett de stressade ögonen. Vi är på Köpstadsö - benen är pigga och vi rullar på - Per håller farten och vi lunkar på i 5:20 tempo. Stig - teknisk löpning och lite klättring. När man kommer upp högt på Smögholmen inser man hur vackert Göteborgs skärgård verkligen är.


Vi kommer fram mot vätskan på Asperö efter dryga 50 minuter och är fortfarande pigga - gel och salt har slunkit ner under vägen och jag fyller min softflask. Temperaturen är bra och vi förbereder oss för äckelsimningen över till Brännö. I år känns den äckligare än innan och paddlarna gräver sig ner i dyn. Vi är till slut över på andra sidan och nu påbörjas den första lite längre löpningen. Vi cabbar inte ned utan drar endast ner båda dragkedjorna. Vi matar på med Per som farthållare fram till energi vid Galterövägen - tar energi i form av banan och bars och börjar gå i backen upp. Fin löpning på fortfarande pigga ben.  Det var här förra året som mina vader börjar strula, och jag vill verkligen komma så långt som möjligt innan (om det sker..) det börjar strula.

Men det händer inget. Vi springer genom skog - över klippor - vi pratar lite - peppar på varandra - är tacksamma över att kunna få göra det här. Simningarna går riktigt bra - hittar bra linjer och lyckas läsa strömmarna bra - fina riktmärken högt upp gör att det är lätt att navigera. Lite klättring och härlig känsla över att vara ordentligt ute i naturen och till slut är vi uppe på Krokholmen efter 1 timme och 36 minuter. Om det är någon simning som är stökig på Öloppet så är det simningen till Känsö, men i år är det lugnt och färden över blir lugn och fin. Vargö passeras och detta är enligt mig den finaste delen på banan. Naturen är fantastisk och publiken vid simningarna är galet peppande. Känner att jag har ett leende på läpparna och snart är vi upp på Styrsö och springer uppför klipporna genom publiken. Uppstigningen vid Styrsö på Öloppet är nog det närmaste vi dödliga kommer känslan Chris Froome och Naira Quintana har när de kör genom holländska kurvan på L Alpe d´Huez.


Nu väntar ca 7 km löpning på Styrsö och det är nu jag börjar inse att långpassen under höst/vinter/ vår varit för få. Jag har inte trycket när det blir "tugga på på ickekuperad stig /väg" - Per är fantastisk på att hålla ett jämnt tempo och snart är det dags för öhoppandet ut mot ångesten - Vrångö - via de fina små öarna Rävholmen - Sjumansholmen och Kårholmen - essensen av swimrun - simma - springa - simma - springa - glädje - upp - ner - iväg - Sjumansholmen passeras efter 3:15 och jag inser att om inget händer blir det här riktigt bra. På väg ut mot Vrångö - i vattnet - möter vi Björn och Oscar som sedan vinner på den sinnessjuka tiden 3:58 - de är maskiner och det låter som om vi möter en båt. Blir bränd på armen av en manet - skit i det - kör på - på Vrångö - här vet jag av erfarenhet att det kommer att göra ont. Vill inte göra Per besviken - vill ha bra ben - känner att första delen går bra - börjar gå upp på gult i stigningarna - flämtar till Per att hålla igen - vill inte ha kramp - Per håller en jämn fin fart - peppar - "-det går bra!" Ner mot vätska och energi Vrångö - vill tillbaka i vattnet. När vi varit nere i hamnen och precis skall svänga höger ut på slingan som tar oss tillbaka mot Kårholmen möter vi lag 34 som är på väg ner mot energistationen - lyckas kväva ett "-UNDAN..!"

Är trött nu - inte körd - men trött - Per peppar - räknar ner kilometer - nu ser jag vassen - Snart är den här ångestön avverkad. Vi hjälps åt med dragkedjor och är iväg i vattnet tillbaka mot Kårholmen. Efter två armtag vill jag bara skrika rakt ut i vattnet - Glädje - det här blir en bra tid - lycka över att simningen trots att jag är trött funkar. Vi håller bra fart och kommer fint över till andra sidan. Får reda på att Linda och Kristina (damlaget) går bra och det gör att humöret stiger ännu mer.

Manne ute på Sjumansholmen - han med Gaiströjan - skall nog ha ett hederspris - han står där varje år med en padda/laptop och hejar och skriker namn. Fantastiskt kul. Vi hoppar över de sista kobbarna och kommer fram till sista simningen. Jag säger till Per att jag kommer hålla ut stabilt höger för att kompensera för strömmen. Vissa lag ser ut att missa uppstigningen eftersom de driver långt ut till vänster. Vi hoppar i och jag trycker på - efter halva sträckan låter jag strömmen föra oss ner mot uppstigningen och vi kommer upp på land. Trippar över stenrösen och kommer ut på löparslingan. Återigen fantastisk publik som peppar och hejar. Märker att Per har pigga ben. Vi kommer ut på öppna ytan innan Styrsö B&B och jag märker en farthöjning - säger till Per att jag inte klarar en långspurt - Per säger "-Skit i det - vi matar på - det här blir en riktigt fin tid!" Passerar bron till Donsö. Upp över krönet och jag ser målet. Ökar - ökar lite till - tung andhämtning. 300 meter - 200 meter - 100 meter och vi är i mål! Lycka - det höll - bra tempo - 1 timmes kapning från 2014 - 2 timmars kapning från 2013. Är så satans glad - tävlingstrött! Red Bull - bulle som växer i käften - går igenom målfållan och ler. Vi småpratar lite - hejar på lite folk - pratar om banan.  Redan nu börjar tankarna fladdra iväg om långpass i Sandsjöbacka och en sub 5 timmar tid 2016...

Tankarna efter loppet har mest handlat om att det mesta gick rätt. Med den träningsdos jag lagt ner under året hade jag inte kunnat springa fortare. Jag bestämde efter ÖTILLÖ förra året att 2015 skulle bli ett mellanår. Efter målgången på ÖTILLÖ försvann suget efter att plåga mig. Jag ville göra annat. Ju närmare swimrunsäsongen vi kom, desto mer sugen blev jag på att köra, men långpassen löpning och den kontinuerliga simträningen har varit för dålig. Jag är enormt glad över att Per höll ett bra och jämnt tempo på löpningen.

Nu vet jag vad jag vill inför 2016. Mer och längre löppass - strukturerad simning i grupp - Målsättning att persa på samtliga swimrunlopp jag ställer upp i - och minst ett swimrunlopp utomlands. Så...då var det sagt!

Tack Öloppet för ett mycket väl arrangerat lopp. Jag trodde det skulle bli kaos med så många startande och så kort löpsträcka inför första simningen - men det funkade. Om vädret makter är goda siktar jag på sub 5 tim 2016...

Ett otroligt stort tack till Surfspot.se för hjälp med våtdräkter - Seger för att ni tillverkar de bästa strumporna för swimrun och sist men absolut inte minst - Claes - mannen på Merrell som alltid ställer upp - alltid fixar och har tankar om vad som kan funka att ha på fötterna. Vi är enormt glada över att ni hjälper oss badande joggare....som Claes så fint uttryckte det... :)


5 kommentarer:

 1. Grymt jobbat och fint pers! Trevlig läsning och bra beskrivning av en fantastisk dag. En fråga, hur kom du med i ÖtillÖ 2014? Det är ju inte helt lätt nu för tiden. Mvh Rickard, lag 252 Öloppet 2015

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Rickard! Tack för ditt inlägg! Hela resan till ÖTILLÖ finns här...

   http://crosstranad.blogspot.se/2014/09/otillo-2014-en-resa-in-i-det-mentala.html

   Radera
 2. Sååå spännande att läsa och grattis till en toppen tid!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Lise-Lott! Det blev en superbra dag!

   Radera
 3. Jag tror att jag sa "bra eller grymt simmat till dig efter varje simning". Det var en fröjd att ligga bakom dina fötter under crawlen. Riktigt bra draft bland de uppåtstigande bubblorna i vattnet. Vet att jag under någon sträcka rentutav kunde "koncentrera" mig på att slappna av med benen så mycket som möjligt för att spara dem till löpningen. Känner igen känslan under första simsträckan där vi gled om många lag. För mig var några av höjdpunkterna bl.a. simningen till Känsö, löpningen på Vargö och uppstiget på Vrångö (publiken) och att vi strax innan mötte ledarna i action och att jag då förstod att vi tuffat på ganska bra. Tror också på vår game plan med ett jämt tempo eller ansträngning. Höjer vi medelfarten men behåller ungefär samma ansträngningsnivå (genom rätt träning) kommer Sub5 inte vara allt för svårt.......:-)

  SvaraRadera