torsdag 27 mars 2014

Löpekonomi och VO2Max...

Idag var dagen kommen för den hårda delen av det projekt inom löpekonomi som jag lyckats nästla mig in i. Sedan tidigare har jag ju varit och gjort en muskelbiopsi, där de tog muskelfibrer ur mitt lår. Idag var det dags att cykla/springa och andas i allehanda masker.

Testet gick till på följande vis...

"Löpekonomi är en av tre centrala parametran för uthållighetskapacitet. Projektet skall försöka hitta ett sammanhang mellan löpekonomi och rörelsemönster. Vi mäter löpekonomi (syreupptag) på tre olika hastigheter samtidigt med mätning av kroppens rörelser.

Ytterliggare kommer vi att mäta ekonomi på cykel under uppvärmning."

Uppvärmning på cykel, lätt-moderat hastighet i 8 min, med munstycke och uppsamling av luft. Montering av reflektorer på olika dela av kroppen till rörelseanalys på löpband

 

- Ytterliggare uppvärmning på cykel, lätt-moderat hastighet i 8 min, med munstycke och uppsamling av luft

Efter uppvärmning på cykel var det dags att springa. Löpningen var i 3 hastigheter (lätt, moderat, hög) - varje hastighet sprangs i 5 min. Första 3 min var utan mask och därefter sprangs 2 min med mask för att samla in luft.

"-Du löper på ett löpband/cyklar på ergometercykel och vi mäter din utandningsluft genom så kallad indirekt kalorimetri och bygger på att mäta och analysera din utandningsluft. Med denna mätning kan vi bestämma din löp- och cykelekonomi och din maximale syreupptag."

Efter sista nivån gjordes ett VO2 Max test (ökning i hastighet och lutning till utmatning). Denna bit av testen kommer att ta 5-8 min. I mitt fall tog det 5 min och 18 sekunder och jag nådde upp till 186 slag/min. Då jag gjort beräkningar innan så har jag hamnat på 185 slag. Det var kul att höra att jag började plana ut på 186 idag. Hade jag kunnat springa längre?...inte idag...och frågan är vad syftet hade varit.

Min maxpuls ligger mellan 186-188 slag....nu har jag det svart på vitt. I samband med löpningen hade jag ett ex antal markörer klistrade på kroppen...det är detta som gör att det ser ut som om jag springer i en hemmagjord mankini... Markörerna skickar signaler till ett datasystem via ett antal kameror. Nedan är en film om systemet. Jag kommer när all data är analyserad att få ta del av hur just jag kan förbättra mina rörelser vid löpning.

"-Dina rörelser mäts med hjälp av Qualisys rörelsesystem. Innanlöptestet börjar kommer du få små markörer fastklistrade på din kropp på flera intressanta mätanatomiska positioner. Dessa markörer är reflektorer. I rummet vi befinner oss i finns 16 stycken kameror som sänder ut en mängd signaler. Datorn samlar in data och sammanställer signalerna för respektive markör. Vidare kan vi då beräkna hur du har rört dig i olika vinklar och leder."

Jag filmade och fotade lite under dagen för att kunna dela lite om hur dagen var. När jag fått all data från testet kommer jag lägga upp den här oxå. Jag vill passa på att tacka Klavs Madsen på Göteborgs universitet för att jag fick chansen att deltaga i testet.

 

2 kommentarer:

  1. Snyggt jobbat. Man kände sig inte så sexig på bandet direkt. Jag fick nöjet att ha på mig sönderklippta tights i storlek large...
    Det ska bli spännande att få resultaten.

    SvaraRadera
  2. Klavs var djupt imponerad av dig. Han sa att du verkade ha ett pannben av stål! :)

    SvaraRadera