måndag 10 februari 2014

Team Merrell/Zone3 och försöksdjur avseende löpekonomi...

Först vill vi VERKLIGEN tacka Claes på Merrell och Peter på Surfspot som inför 2014 inte bara stöttat med utrustning - skor och våtdräkter- utan även går in och sponsrar ekonomiskt inför ÖTILLÖ. Vi kommer under årets swimruntävlingar därför att tävla under namnet...

Som det ser ut nu kommer vi tävla i skor från Merrells AllOut serie och dräkten Aspire från brittiska Zone3

Prylar och pengar gör inte att vi blir snabbare elle uthålligare, men det skapar ett lugn i att vi vet att vi har bra utrustning att falla tillbaka på.

Nu till något mer roligt. Jag har fått möjlighet att delta i en forskningsstudie avseende löpekonomi som Instutitionen för kost och idrottsvetenskap vid Göteborgs universitet just nu genomför. Det exakta namnet för studien är...håll i er nu... "Löpekonomi – påverkan av biomekaniska faktorer och mitokondriell oxidativ kapacitet"

För att utveckla detta har jag fått följande information:

"Löpekonomi är en av tre centrala parametrar för uthållighetskapacitet och bestäms genom att mäta syreupptag vid en given löphastighet. Lägre syreupptag betyder bättreekonomi, men vi vet inte mycket om vad som är avgörande för löpekonomi och hur vi tränar detta bäst.

Projektet ska försöka hitta en samband mellan löpekonomi, rörelsemönster och muskelns kapacitet att producera energimed hjälp av syre. Vi mäter löpekonomi (syreupptag) på tre olika hastigheter samtidigt som vi mäter kroppens rörelser.Dessutom kommer vi att mäta musklens kapacitet genom att taett litet muskelprov från lårets främre del.

Resultaten av de olika analyserna sammanställs för att hitta viktiga parametrar för löpekonomi."


Jag kommer vid två tillfällen träffa forskarna. Första gången - imorgon tisdag - är det dags för en muskelbiopsi...så det är bara att bita ihop när de tar fram den stora nålen. Vid andra tillfället är det dags för löpekonomi och rörelseanalys...

"Först mäts din längd, vikt och vilopuls. Efter det följer uppvärmning på löpband i 12-15 min på lätt hastighet. Därefter kommer du att springa 3 * 5 min på moderat, hård och ganska hård intensitet. Testetavslutas med att vi gör ett konditionstest med ökning i hastighet och lutning till utmattning. Den sista delen av testetkommer att ta 5-8 min. Under hela försöket analyseras utandningsluft och syreupptag beräknas. Med denna mätning kan vi bestämma din löpekonomi och din maximalasyreupptagningsförmåga.

Dina rörelser mäts med hjälp av Qualisys rörelsesystem. Innan testet börjar kommer du få små markörer fastklistrade på din kropp på flera intressanta mätanatomiska positioner. Dessa markörer är reflektorer. I rummet vi befinner oss i finns 16 stycken kameror som sänder ut en mängd signaler. Datorn samlar in data och sammanställer signalerna för respektive markör. Vidare kan vi då beräkna hur du har rört dig i olika vinklar och leder."

 

Tänkte att jag skulle slänga upp en liten film här imorgon om jag får filma biopsin...så får ni se lite tårar...

Hoppas ni får en grym måndag! Bjuder på lite inspiration i form av en klassiker nedan...

 

 

1 kommentar:

  1. Grattis! Riktigt bra nyheter med sponsringen och testet av löpekonomi. Det kommer bli en riktigt grym säsong!

    SvaraRadera