tisdag 3 september 2013

Ö till Ö 2013 "Du vet aldrig hur stark du är förrän stark är det enda val du har..."

Förhandssnacket på nätet och ute i Sandhamn på söndag kväll hade mest handlat om vind, vågor och om vinnande laget kunde prestera en tid under nio timmar. Till skillnad från en "normal" tävling är vädret något som verkligen påverkar utgången av Ö till Ö som av CNN utnämnts till "...one of the toughest endurance races in the world..."

På plats var alla favoriter med bland annat i herrklassen, Team Colting Coaching med Jonas Colting och Jesper Svensson, och förra årets vinnare Team Livskvalité by ICA Hagsätra med Magnus Olander och Lennart "Lelle" Moberg. Frågan var bara om Björn Englund och Paul Krochak skulle ge sig utan strid. Björn har i princip vunnit allt som går att vinna i Swimrun denna sommar och i Karlskrona på Kustjagaren flög han fram med Paul längs banan.

I damklassen var segrarna av Utö Swimrun - Helena Lindahl och Linda Sernfalk från Lisas Café och Hembageri Skånegatan sugna på att stå överst även i "den stora tävlingen" Mellan dem och seger stod Bibben och Charlotta från Puppy TS som också ville ha ett finger med i spelet.

I mixedklassen var nog favorittrycket stort på syskonparet Annika och Fredrik Åström i Team Brother & Sister, men som alltid i Ö till Ö så kan allt hända.

Söndagskvällens preracemeeting präglades av förväntan - glädje och ju längre kvällen gick, en känsla av att "...nu händer det..!" De flesta lagen stormade pastapartyt och försvann sedan till sina rum för sista koll av utrustning och för att försöka få lite sömn.

Måndag - måndag den 2 september - alltid första måndagen i september - Ö till Ö måndag - nästan vindstilla och Sandhamn visade upp sig från sin bästa sida. Revelj 04.00 och sedan så mycket frukost kroppen klarar av vid den tiden. Att studera människor som snart skall pressa sina kroppar till max är fascinerande. Vissa skrattar okontrollerat - en del pratar - somliga sluter sig inåt och söker något långt därinne i kroppens kärna.

De tävlande samlades traditionsenligt för masterstart utanför Seglarhotellet. Starten gick och de tävlande begav sig iväg mot den första simsträckan - 1650 meter i knappt 16 gradigt vatten. Första simningen på Ö till Ö skall upplevas på plats. Täten simmar riktigt, riktigt fort - den stora massan gör havet till ett inferno av vitt skum när hundratals paddelförsedda händer drar sig fram genom vattnet - helikoptrar hovrar över vattnet och när solen stiger upp bakom klipporna är det nästan så man väntar på ett att ett soundtrack skall börja spelas. Som väntat gick lag nummer 3 - Nybroviken RIB med Simon och Rasmus starkt i början. I täten hittade vi tidigt alla favoriter med bland annat Magnus Olander och Lelle Moberg i Team ICA Tyresö och Paul och Björn i Team HEAD

På Vånsholmen faller Staffan i Team Seglarhotellet Sandhamn hårt och "viker" kroppen över en vass klippkant. Jag hinner tänka " ...nu dog han...!" - men Staffan kommer upp snabbt och snart är han och Jonas på väg framåt igen.

Tätlagen i Ö till Ö är på många sätt mycket imponerande att se. De simmar fort - gör byten mellan land/vatten snabbt - springer fort på platten och forcerar terräng i en fart som är beundransvärd. Men de som verkligen gör Ö till Ö speciell är de lag som landar in mellan 11 tim 30 min och uppåt.

Redan på Vånsholmen hittar vi hjältar - Vissa fryser - vissa har redan trampat snett - vissa faller hårt på de hala, våta och vassa klipporna, och vissa har helt enkelt redan insett att dagen kommer bli alltigenom hård och på många sätt extremt tuff. Lagen ramlar förbi ett efter ett. Olika stilar - olika utrustning - paddlar - inte paddlar - skit i dolmen - vi kör fenor.

Efter Skarp-Runmarö och Rönnkläppen är det dags för löpning fram till Red Bull sprint prize på Runmarö. I herrklassen är det tight i toppen, men Team Nybroviken RIB tar hem priset före Englund och Krochak.

Puppy TS med Bibben och Charlotta är snabbast av tjejerna De leder med 13 minuter före förra årets vinnare Linda och Helena.

I mixedklassen går Team Freddan och Ankan hårt och leder med knappt 90 sekunder före Team Adeptic och förra åreta segrare Team Brother och Sister Freshwater.

Lagen trillar in och de flesta ler. Många verkar lyckliga att ligga före tidsschemat - "-Nice 08:10 - förra året var vi här 08:39!!!" är en inte alltför ovanlig mening som yppas innan lagen drar iväg för slätlöpning.

På Storön går Paul och Björn om Team Nybroviken och det är sällan jag skådat en sådan fokus. Trots att vi endast är två timmar in i loppet, ett lopp som de flesta trodde skulle ta sub 9 timmar att vinna idag, så är det här Team HEAD tar chansen.

När de når Addnature sprint prize vid Nämndö Kök & Bar är de endast 1 min och 56 sekunder före Lelle Moberg och Magnus Olander - men man kan se en glöd som klart visar att de aldrig kommer ge sig idag.

Några som får ge sig är syskonen och förra årets vinnare i mixedklassen, Fredrik och Annika Åström. Fredriks kropp ville helt enkelt inte idag och när beslutet att kliva av var fattat var det över för i år. Mitt tips är att syskonen kommer tillbaka hårdare än hårdast 2014.

Vid Nämndö Kök & Bar har Puppy TS drygat ut sin ledning i damklassen till 33 minuter. Precis som i herrklassen är det två stabilt fokuserade damer som lämnar energistationen.

Mellan Kvinnoholmen och Kymmendö Bunsö försvinner ett av topplagen. Colting Coaching med Jonas Colting och Jesper Svensson får kasta in handduken eftersom Jonas inte mår bra.

Simningen mellan Mörtöklobb och Kvinnoholmen gör verkligen skäl för sitt namn - "Grissimningen". Från båten kan jag ana den gula markeringen och stroblampan som de tävlande skall sikta på under den hårda 1400 meter långa simningen. Jag kan bara tänka mig hur det är att kliva i vattnet med någonstans mellan 5-7 timmars tävling i kroppen. Lagen ser ut som små knappnålshuvuden i vattnet. Vissa lag kämpar mot strömt och"skvalpigt" vatten. Det är nu det börjar kännas. Det är nu många börjar fundera över om detta var en bra och genomtänkt idé. De inbjudna franska pressfolket får redan nu en försmak av vad de eftersträvat "....we want to see ze suffering....!"

Medan Paul och Björn cementerar sin ledning under den långa 19 km långa löpningen på Ornö är detta ett riktigt test för stora delar av fältet. Nästan ett Göteborgsvarv i våtdräkt - lägg då till att du redan varit ute och kört hårt i någonstans mellan 8-11 timmar- Efter att ha sett delar av löpningen idag är min känsla att "alla som tar sig över Ornö är hjältar" De tävlande springer - lufsar - vaggar - går och nästan rullar fram - men framåt går det. Björn Englund får en fråga av en reporter om hur det går vid energistationen vid Ornö kyrka. Svaret kommer lite sluddrande "-Jag orkar fan inte prata - nu är det fokus - nu kör vi!!!

Vid uppstigning Långbäling efter 350 riktigt hårda meter i stark ström är det många lag som är låga på mentalt bränsle. Många mumlar bara medan vissa visar de underbara tecknen på att nu får kroppen veta att den lever. De klassiska "-Bra jobbat!" och "-Ni ser starka ut!" ekar över kobbar och skär och pressar fram trötta kroppar över klipporna. De tävlande har här "bara" tre korta simningar och drygt 5.5 km löpning kvar, men det är det här som är Ö till Ö - det är nu det gäller - "Du vet aldrig hur stark du är förrän stark är det enda val du har..."

Förra årets vinnare i damklassen - Helena och Linda- kommer upp på Långbäling. Vid energistationen märks det, trots glädjen de utstrålar, att tävlingen tar ut sin rätt. De kramar sina muggar med kaffe och det syns att de vill hålla kvar känslan av värme.

Några korta "öhopp" och de tävlande är ute på den sista simningen över till Utö. De lag som nu varit ute i strax över 11 timmar kämpar i EXTREMT strömt vatten. Vissa tävlande slungas fram och tillbaka i vattnet och det ser lätt komiskt ut när publiken bjuds på en form av moonwalk i vattnet. Men över kommer de alla.

På fast mark på andra sidan - på Utösidan - kommer känslorna. För vissa som blivit avplockade på Ornö tidigare år vet glädjen inga gränser när de inser att de kommer ta sig till målet i år. Tårar strömmar nerför kinder - glädje - trötthet - stolthet! En tävlande böjer sig ner på Klippan och kysser den blöta stenformationen och skriker sedan bara rakt ut. Glädje i dess renaste form.

Vid det här laget har Paul och Björn redan varit i mål länge. De krossade den tidigare rekordtiden - det nya rekordet lyder nu på - 8 tim och 35 min!!! - Bibben och Charlotta stormar mot segern i damklassen. I mixedklassen vinner "Team Freddan och Ankan" med Fredrik Selmered och Annika Ericsson.

För fullständiga resultat med splittider kan ni kolla in www.otillo.se

Vad gör Ö till Ö till en av världens hårdaste tävlingar? Den totala längden - kallt vatten - vågor - strömt vatten - obanad terräng - cutoffs - långa löpningar - långa simningar. De som tar sig i mål är verkligen hjältar. De har visat att de kan pressa sina kroppar till det yttersta och lite till i många fall.

Michael och Mats har återigen skapat förutsättningar för en fantastisk tävling med hjälp av fantastiska volontärer. Livetrackingen på nätet var riktigt grym. Jag är glad att jag fick möjlighet att följa tävlingen på nära håll. Om någon behöver en partner nästa år kan ni ju alltid höra av er...

 

 

4 kommentarer:

 1. Kändes som man kom tillbaka i tävlingen när man läste din berättelse. Kul att se dig där och tack så mycket för hejaropen, hoppas du nu får napp på en partner så du får uppleva detta äventyr som tävlande oxå :-)

  SvaraRadera
 2. Härligt positiv beskrivning!! Låter fantastiskt roligt men "...one of the toughest endurance races in the world..." inger en känsla av skräckblandad förtjusning... ihhh

  SvaraRadera
 3. If you are going for best contents like myself, only pay a quick visit this site everyday
  as it presents quality contents, thanks

  Visit my blog - deer hunter 2014 cheats android

  SvaraRadera
 4. Once you install various tweaks and themes from cydia, they'll all seem within the Winterboard "Themes" section. It truly arrives in useful when writing AC posts on the
  go. FuzzyBase can be found on cydia.

  my weblog ... cydia sources (britblog.com)

  SvaraRadera