fredag 11 april 2014

Test av skor för swimrun...

Idag la jogg.se upp en film med tillhörande test av löparskor för swimrun. Trots att de bästa skorna för swimrun....Merrell.... ;)....inte är med i testet kan det vara intressant att se hur de som utförde testerna tänkte. Jag tar mig friheten att saxa från jogg.se...oklart vem författaren är...om någon känner sig trampad på får ni höra av er så får ni cred... Here goes nothing...

PRYLAR/TESTEn viktig komponent när man tränar och tävlar Swimrun är att ha ett par bekväma skor. Men utöver att skorna måste fungera bra på land så är det även viktigt att skorna har ett minimalt motstånd i vattnet och dränerar snabbt när du börjar att springa efter en simsträcka.

Ångaloppet har tillsammans med Löplabbet och Johan Wallberg testat fem olika par skor i vattnet med syfte att ta reda på om det är någon skillnad på motståndet i vattnet samt vikten på skon när den är torr, blöt och efter 50 meter löpning.

Metod
Två försökspersoner (Fp), en kvinna och en man, fick utföra 400 meter simning på ”steady state” med olika skomodeller. Efter 400 simmade meter registrerades hjärtfrekvens (Polar heartratemonitor) och skattad ansträngning (Borgskala). För att kontrollera att Fp höll konstant simhastighet gavs feedback efter varje simmad 50 meter och eventuella korrigeringar genomfördes.

Skomodellerna som testades var:
NewBalance MT10, Inov 8 Trail Roc 245, IceBug Acceleritas4 RB9X, Asics DS-Racer 10, Nike Lunareclipse+4 Damskon var i storlek 40 och herrskon i storlek 42.

Dam respektive herr hade omvänd ordning på skorna under testet. Före och efter skotestet simmades 400 meter utan skor för att fungera som jämförelse och för att detektera eventuella förskjutningar i hjärtfrekvensen och skattad ansträngning som fortgående arbete skulle kunnat medföra. Mellan varje simmad 400 meter gavs Fp tid till återhämtning och testet återupptogs först efter att hjärtfrekvensen sjunkt under 100 slag/min.

I samband med simtestet vägdes vänster sko för varje modell under tre olika förhållanden: torr, direkt i anslutning till att skon togs upp ur vattnet samt efter 50 meter löpning. Vågen som användes var en digital matvåg.

Resultat
I den bifogade tabellen kan utläsas en stor skillnad mellan att simma med respektive utan skor. Att simma med de tyngsta skorna (Nike Lunareclipse+4) gav en ökad hjärtfrekvens på 35 slag/minut och en dubblering i den skattade ansträngningen för både herr och dam i jämförelse med utan skor. Den skon med lägst skattning på Borgskalan och lägst vikt efter 50 meter löpning var Asics DS Racer 10. Efter 50 meters löpning skilde det 150 gram mellan den tyngsta skon mot den lättaste.

Slutsats
Syftet med testet var att se hur det skiljer sig i ansträngningsgrad att simma med olika skomodeller och utan skor. Resultatet visar en viss skillnad i hjärtfrekvens och skattad ansträngning för simmarna beroende på vilken skomodell de använde sig av. Det var även en markant skillnad när simmarna simmade utan skor vilket lyfter frågan om det vid längre simsträckor kan vara en fördel att ta av sig skorna och stoppa in dem i våtdräkten för att tjäna tid eller spara energi. Lätta skor som dränerar snabbt är att föredra och det var ingen större skillnad mellan vanliga tävlingsskor för asfalt och terrängskor.

Vid val av modell ingår fler faktorer och hänsyn till underlag, sim och löpsträckefördelning, komfort måste beaktas. Denna metod visar på ett enkelt sätt skillnader i ansträngningsgrad mellan olika skomodeller för duktiga simmare i bassäng. Det överensstämmer inte helt med Swimrun som utövas utomhus och oftast med våtdräkt. Inom många swimruntävlingar är det tillåtet att använda hjälpmedel i form av flythjälpmedel ex en Dolme och/eller paddlar.

Detta test gjordes så avskalat som möjligt, utan extra utrustning.


 

4 kommentarer:

 1. Tja. Jag hade nog hellre sett att folk som sysslar med swimrun utförde simtestet.
  Simmarnas benspark var var mycket aktiv om man jämför med hur man simmar OW och i min värld så finns det inget alternativ till en trailsko om man ska genomföra en swimrun.

  SvaraRadera
 2. Du har helt rätt Jörgen! /J

  SvaraRadera
 3. Håller med Jörgen! Skrev även en kommentar om detta till Ångaloppet på youtube. Vem skulle få för sig att köra ett swimrun i DC Racers speciellt i Ångaloppet som är obanad terräng och mycket hala klippor. Håller även med om att det var dumt att välja ut ett par renodlade bassängsimmare. Typiskt löplabbet att välja ut skor som är helt upp åt väggarna.

  SvaraRadera
 4. Håller med Jörgen! Skrev även en kommentar om detta till Ångaloppet på youtube. Vem skulle få för sig att köra ett swimrun i DC Racers speciellt i Ångaloppet som är obanad terräng och mycket hala klippor. Håller även med om att det var dumt att välja ut ett par renodlade bassängsimmare. Typiskt löplabbet att välja ut skor som är helt upp åt väggarna.

  SvaraRadera